21 junio 2007

EL PUNT 19.06.07. El govern estima que afrontar el repte de l'habitatge costarà 8.222 milions

Ho preveu en ajuts i inversió el segon esborrany del Pacte Nacional per a l'Habitatge 2007-2016 XAVIER MIRÓ. Barcelona

El govern català estima que els ajuts i les inversions per afrontar el problema de l'habitatge costarà prop de 8.222 milions d'euros en la propera dècada. S'hi inclouen els ajuts per comprar o llogar un pis de protecció oficial, per rehabilitar i millorar l'accessibilitat als habitatges ja existents, per pagar el lloguer de persones grans o amb discapacitats i per evitar desnonaments en el cas de persones amb risc d'exclusió social. Aquesta estimació, però, també inclou les inversions públiques i privades que seran necessàries en l'adquisició de sòl i la construcció d'habitatges per donar resposta als diversos sectors afectats.

D'aquí a deu anys es calcula que 440.000 llars es trobaran en una situació precària que els permetrà accedir a beneficis de les polítiques d'habitatge, sigui perquè, per exemple, rebran ajuts per haver adquirit un habitatge de protecció oficial o sigui perquè els rebran per evitar ser desnonats del pis que ocupen. Avui dia, «més del 60% de la població necessita algun tipus d'ajut» pel que fa a l'accés o al manteniment del seu habitatge perquè aquest «és el problema social més important del nostre país», afirmava ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, en la presentació del segon esborrany del Pacte Nacional per a l'Habitatge 2007-2016, que encara es negociarà quinze dies més amb 50 entitats econòmiques i socials i grups polítics i que el govern pretén aprovar a mitjan juliol.

Pel que fa a l'habitatge existent, els estudis de la Generalitat assenyalen que uns 300.000 necessiten obres importants de rehabilitació i que un 63% d'aquests estan ocupats per titulars que no poden fer front al cost de les obres de reforma. Pel que fa a la mobilitat, uns 100.000 habitatges en edificis de tres plantes no disposen d'ascensor i prop de 100.000 llars més haurien d'adequar-se per facilitar la mobilitat a gent gran o persones amb discapacitats físiques.

A més de generar instruments de suport als ajuntaments per fer front al problema com a protagonistes principals, el pacte també preveu nous fons de finançament perquè puguin desenvolupar les seves competències en la compra de sòl i en el seu desenvolupament així com en la construcció d'habitatge protegit.

- Federació de Fundacions d'Habitatge Social

- Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària

- Associació de Promotors Constructors d'Habitatge

- Cambra de Contractistes d'Obres

- Plataforma per l'Habitatge Digne

- Federació de Cooperatives d'Habitatge

- Col·legis de Registradors de la Propietat

- Col·legis d'Administradors de Finques

- Associació de Consumidors

- Confederació d'Associacions de Veïns

- Diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida

- Federació de Municipis i Associació Catalana de Municipis

- Federació de Caixes d'Estalvi de Catalunya

- Organització de Consumidors

- Prohabitatge

- Provivenda

- V de Vivenda

- Col·legi d'Arquitectes

Gent gran i discapacitat

Pel que fa a les mesures dirigides a la gent gran i a les persones amb discapacitat, la Generalitat es compromet a no fer constar les despeses fixes que aquestes persones tenen per a l'habitatge –100% de la hipoteca, lloguer, IBI, despeses de comunitat o despeses bàsiques de subministrament–en el càlcul d'ingressos que es tenen en compte per concedir tots els serveis que els presta l'Institut Català de Serveis Socials (ICASS). La Generalitat i els ajuntaments es comprometen a establir un programa que permeti a les persones grans cedir el seu habitatge actual per al mercat de lloguer social a canvi d'una llar adequada a les seves necessitats.

No hay comentarios: