21 junio 2007

EL PUNT 13.06.07 Els danys col·laterals del Bicing

Tres mesos després de posar-se en marxa, el servei de Bicing (de lloguer de bicicletes per utilitzar com a transport públic) ja té 47.000 abonats. Amb el centenar d'estacions que ja hi haurà a la ciutat a partir del 6 de juliol, l'acollida del servei ha estat un èxit. Tot i això, el servei també ha generat discrepàncies. Les empreses de lloguer de bicis acusen l'Ajuntament de competència deslleial i per això volen que es retalli el temps màxim d'ús del servei (ara és de dues hores). Les entitats d'usuaris de la bicicleta aplaudeixen la iniciativa, però troben a faltar que es reforci la xarxa de carrils bici, les zones de trànsit pacificat i més places d'aparcament. En definitiva, i en això coincideixen sector privat i usuaris, que ho posin més fàcil a la circulació de la bici per la ciutat.
L'associació Bicitours Barcelona, que agrupa una quinzena d'empreses de lloguer de bicis que operen a la ciutat, s'han queixat de com s'ha posat en marxa el servei, que els ha generat una pèrdua de negoci important. Malgrat això, les empreses esperen poder tancar un acord la setmana que ve amb l'Ajuntament per fixar un seguiment en comú d'aquest servei, perquè no els faci competència deslleial.
Les empreses reclamen que l'Ajuntament faci marxa enrere en el pla de futur que preveu que el Bicing es contracti directament per targeta de crèdit (ara cal donar d'alta una targeta específica, a través de pàgina web o a les oficines municipals), perquè això obriria la porta a l'ús dels turistes. Segons Esther Boada, membre de l'associació, en aquest punt hi ha acord amb l'Ajuntament. També reclamen un estudi específic a partir d'ara per determinar si els usuaris agafen la bici més d'una hora (el màxim ara és dues hores) perquè, si és així, s'estudiï retallar aquest temps màxim. Des de l'Ajuntament es limiten a confirmar les negociacions amb les empreses i deixen clar que en cap cas el Bicing vol fer-los competència deslleial, i que estan oberts a retocar aspectes si és necessari.
Les entitats d'usuaris de la bicicleta volen que el Bicing no quedi com una «acció aïllada» en la promoció de la bici, segons Diana González, del BACC. Per això exigeixen millores immediates en la xarxa de carrils bici, «molts en situació precària», i de les zones 30. Amics de la Bici recorda que, amb el nou servei, hauria calgut «solucionar altres problemes» de la circulació de les bicis.
Des que es va implantar, al març, el Bicing ha augmentat progressivament el nombre de bicicletes a disposició dels usuaris i les estacions on agafar-les i aparcar-les repartides per la ciutat. El 6 de juliol es completarà la primera fase, amb 1.500 bicis i unes 100 estacions. Tot i aquest volum tan espectacular d'abonats (fins ahir 47.000), l'àrea de Mobilitat precisa que el servei no està saturat, i que ara es mouen en la dotzena d'usos diaris per cada bicicleta, dins el previst. Alhora, diuen que s'haurà de veure l'evolució en els propers mesos, ja que ara aquest ús també està molt lligat al bon temps.
Més enllà del que apunten veus crítiques, sobre si, en part, el Bicing l'utilitzen usuaris novells que fan servir per primer cop una bicicleta, l'Ajuntament assenyala que el fet que hi hagi nous conductors de bicis és sinònim que «hi ha més persones conscients del que és anar en bici», i, per tant, s'afavoreix «la consciència» que vianants i usuaris de la bici han de conviure. També neguen que les queixes relacionades amb la bicicleta hagin augmentat. A més, recorden que en els propers mesos es completarà la xarxa de carrils bici i de zones 30.

No hay comentarios: