28 junio 2007

Baltasar destaca l'oportunitat' del desenvolupament sostenible al Fòrum Nova Economia





El conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar ha estat el convidat de l'última sessió del Fòrum Nova Economia, que organitza l'edició europea del The Wall Street Journal.
Baltasar ha començat la seva compareixença alertant dels riscos per la continuïtat de la nostra espècie al planeta que suposa l'actual canvi climàtic. Davant aquest repte ha destacat que per a l'actual govern de l'Entesa, els temes sostenibilistes són 'centrals' en la seva política, tot apuntant que a més, no tenen perquè ser un entrebanc al creixement econòmic, sinó que més aviat han de ser una 'oportunitat' a l'hora de convertir-nos en una economia competitiva.
Això sí, ha matisat, s'han de fer bé. Pel que respecta als perills que comporta el canvi climàtic, s'ha felicitat pel fet que les últimes grans potències que en dubtaven ja s'hagin sumat al consens. Un consens tan ampli que, segons ha assegurat, per primer cop des de l'acabament de la Segona Guerra Mundial no s'havien donat tantes portades de diaris d'arreu del món amb el mateix titular.
'Ara, però, encara s'ha de passar de les paraules als actes' ha afirmat. Un cop convençut tothom d'aquesta realitat, el que 'ens interessa no són les visions apocalíptiques, sinó saber les accions concretes que cal realitzar per que no succeeixi', i això passa per 'aconseguir una reducció massiva d'emissions de gasos d'efecte hivernacle'.
Per justificar els costos d'aquesta conversió econòmica, el conseller s'ha recolzat en l'Informe Stern, que afirma que com més es triguin en implementar les polítiques necessàries aquestes seran més costoses. Un cop ja al terreny de les polítiques concretes, ha començat per denunciar la negativa del Govern espanyol de cedir-los les dades d'emissions catalanes, el que ha obligat al seu departament ha calcular-les de nou amb els seus propis mitjans.
Ha fet un breu repàs als resultats d'aquest estudi, destacant que les grans empreses ¿incloses dins el mercat d'emissions de Kyoto- ja estan fent els deures i, encara que s'hagi de millorar, es troben en una bona posició. Per la resta d'emissions, les anomenades difuses, el marc competencial de la Generalitat permet fer moltes coses en molts sectors i ja s'estan començant a fer.
En aquest sentit s'ha referit al Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic Catalunya 2008-12 -que inclou una sèrie de mesures d'estalvi de recursos, no només d'energia, sinó també d'aigua i residus- i la Convenció Catalana del Canvi Climàtic. I ha aprofitat el moment per destacar que Catalunya és 'l'única autonomia que planteja de forma pública i participativa que cal fer' davant el canvi climàtic. Altres mesures que ha enumerat han estat el Pla d'Energia, el Decret d'Ecoeficiència a la construcció o el futur pla per reduir la contaminació a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Finalment ha tancat aquesta part de la seva intervenció amb un missatge d'esperança a l'afirmar que 'ho farem millor que Espanya i haurem de demanar menys favors a la UE' i a més 'ho farem sense generar tensions en la societat sinó obrint noves oportunitats'.
Polítiques d'habitatge
La segona part de la ponència de Francesc Baltasar ha estat dedicada al que ha anomenat 'la dolça contradicció del seu Departament', doncs 'l'encarregat de preservar l'entorn natural és també l'encarregat de modificar-lo per a garantir les necessitats d'habitatge'.
Precisament, respecte a l'habitatge l'ha definit com un problema transversal que afecta una gran part de la societat, i l'ha comparat al de l'atur als anys 70 i 80. Ha demanat una àmplia 'concertació social' i 'paciència' per resoldre el tema i ha promès la construcció o rehabilitació de 50.000 habitatges en quatre anys, que haurien d'arribar als 160.000 en una dècada. L'instrument per aquest ambiciós projecte és, tal com ha explicat, el Pacte Nacional per l'Habitatge, que està sent consensuat amb partits polítics, sindicats, empresaris, col¿legis professionals, cooperatives i altres sectors relacionats amb el tema.

No hay comentarios: