07 abril 2007

AVUI 04.04.07. Els ajuntaments no podran vetar l'obertura d'abocadors

Els ajuntaments no podran vetar la instal·lació d'abocadors de residus, incineradores, ecoparcs o deixalleries fent servir el procediment clàssic de denegar la llicència municipal. Tampoc es podrà rebutjar aquest tipus d'instal·lacions amb recursos legals com la modificació del pla urbanístic municipal o al·legant que la instal·lació es troba en terreny no urbanitzable.
Senzillament, la futura llei reguladora de residus farà desaparèixer el tràmit de llicència municipal i determinarà que abocadors, ecoparcs o deixalleries es construiran allà on determini el nou pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus, una figura que aprovarà el govern per decret.
La supressió dels entrebancs urbanístics i municipals que sovint afecten els projectes de gestió de residus és l'apartat més destacat de l'avantprojecte de llei de modificació de la llei reguladora de residus elaborat pel departament de Medi Ambient i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). L'avantprojecte va ser aprovat la setmana passada, en primera instància, pel consell tècnic del govern i serà sotmès aquest mes al dictamen preceptiu de la Comissió de Govern Local (on es troben les entitats municipalistes). El projecte podria ser aprovat pel govern aquesta mateixa primavera perquè se'n pugui fer de manera immediata la tramitació parlamentària.

El projecte de llei de residus especifica que el planejament urbanístic ha de preveure "les reserves de sòl necessàries per a l'execució de les instal·lacions de gestió de residus previstes". A més, "es declara d'utilitat pública i interès social, als efectes de la legislació d'expropiació forçosa, l'establiment o ampliació d'instal·lacions d'emmagatzematge, valorització i eliminació de residus".Teresa Lahuerta, cap del servei jurídic de l'ARC, considera que l'objectiu de la modificació de la llei de residus no és impedir la participació ciutadana o el control municipal sinó "optimitzar la planificació que el Govern fa respecte a la gestió dels residus".

No hay comentarios: