28 noviembre 2007

Versió catalana i aranesa del Llibre de subcontractació.

En data 23 de novembre de 2007 es publica la Resolució TRE/3520/2007, de 7 de novembre, per la qual es dóna publicitat a la versió catalana i aranesa del Llibre de subcontractació, al DOGC.
D'acord amb la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció (BOE del 19):
“Article 8. Documentació de la subcontractació
1. En totes les obres de construcció, incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquesta llei, cada contractista ha de disposar d’un llibre de subcontractació.
En aquest llibre, que ha de romandre en tot moment a l’obra, cal fer constar, per ordre cronològic des del començament dels treballs, totes i cadascuna de les subcontractacions efectuades en una obra determinada amb empreses subcontractistes i treballadors autònoms, el nivell de subcontractació i l’empresa comitent, l’objecte del contracte, la identificació de la persona que exerceix les facultats d’organització i direcció de cada subcontractista i, si s’escau, dels representants legals dels seus treballadors, les dates de lliurament respectives de la part del pla de seguretat i salut que afecti cada empresa subcontractista i cada treballador autònom, i també les instruccions elaborades pel coordinador de seguretat i salut per marcar la dinàmica i el desenvolupament del procediment de coordinació establert i les anotacions efectuades per la direcció facultativa sobre l’aprovació de cada subcontractació excepcional de les previstes a l’article 5.3 d’aquesta llei.
Tenen accés al Llibre de subcontractació el promotor, la direcció facultativa, el coordinador de seguretat i salut en fase d’execució de l’obra, les empreses i els treballadors autònoms intervinents a l’obra, els tècnics de prevenció, els delegats de prevenció, l’autoritat laboral i els representants dels treballadors de les diferents empreses que intervinguin en l’execució de
l’obra.
2. Així mateix, cada empresa ha de disposar de la documentació o el títol que acrediti la possessió de la maquinària que utilitza i de tota la documentació exigida per les disposicions legals vigents.
3. Cal determinar per reglament les condicions del Llibre de subcontractació a què es refereix l’apartat 1, pel que fa al règim d’habilitació, per l’autoritat laboral autonòmica competent, com també el contingut i les obligacions i els drets que se’n deriven. Al mateix temps, cal revisar les diferents obligacions documentals aplicables a les obres de construcció amb l’objecte d’aconseguirne la unificació i la simplificació.”
“Article 5. Règim de la subcontractació
1. La subcontractació, com a forma d’organització productiva, no es pot limitar, excepte en les condicions i els supòsits previstos en aquesta llei.
2. Amb caràcter general, el règim de la subcontractació del sector de la construcció és el següent:
a) El promotor pot contractar directament amb tots els contractistes que estimi oportú, tant persones físiques com jurídiques.
b) El contractista pot contractar amb les empreses subcontractistes o els treballadors autònoms l’execució dels treballs que hagi contractat amb el promotor.
c) El primer i el segon subcontractista poden subcontractar l’execució dels treballs que, respectivament, tinguin contractats, llevat dels supòsits previstos a la lletra f) d’aquest apartat.
d) El tercer subcontractista no pot subcontractar els treballs que hagi contractat amb un altre subcontractista o treballador autònom.
e) El treballador autònom no pot subcontractar a altres empreses subcontractistes ni a altres treballadors autònoms els treballs que se li encomanin.
f) Així mateix, tampoc no poden subcontractar els subcontractistes l’organització productiva posada en ús a l’obra dels quals consisteixi fonamentalment a aportar mà d’obra, entenent com a tal la que per a la realització de l’activitat contractada no utilitza més equips de treball propis que les eines manuals, incloent-hi les motoritzades portàtils, encara que tinguin el suport d’altres equips de treball diferents dels indicats, sempre que aquests pertanyin a altres empreses, contractistes o subcontractistes, de l’obra.
3. No obstant el que disposa l’apartat anterior, quan en casos fortuïts degudament justificats, per exigències d’especialització dels treballs, complicacions tècniques de la producció o circumstàncies de força major per les quals puguin passar els agents que intervenen a l’obra, fos necessari, segons l’apreciació de la direcció facultativa, contractar alguna part de l’obra amb tercers, excepcionalment es pot estendre la subcontractació establerta a l’apartat anterior en un nivell addicional, sempre que la direcció
facultativa en faci constar l’aprovació prèvia i la causa o les causes que la motiven al Llibre de subcontractació a què es refereix l’article 7 d’aquesta llei.
No s’aplica l’ampliació excepcional de la subcontractació prevista al paràgraf anterior en els supòsits previstos a les lletres e) i f) de l’apartat anterior, llevat que la circumstància que la motivi sigui la força major.
4. El contractista ha de comunicar al coordinador de seguretat i salut i als representants dels treballadors de les diferents empreses incloses en l'àmbit d’execució del seu contracte que figuren relacionats al Llibre de subcontractació la subcontractació excepcional prevista a l’apartat anterior.
Així mateix, ha de comunicar a l’autoritat laboral competent la subcontractació excepcional indicada mitjançant la remissió, en el termini dels cinc dies hàbils següents a la seva aprovació, d’un informe on s’indiquin les circumstàncies que la fan necessària i d’una còpia de l’anotació efectuada al Llibre de subcontractació.”

b) El Reial decret 1109/2007, de 24 d’agost, pel qual es desenvolupa la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció (BOE del 25 d’agost) estableix:
“Article 13. Obligatorietat del Llibre de subcontractació
Cada contractista, amb caràcter previ a la subcontractació amb un subcontractista o un treballador autònom de part de l’obra que tingui contractada, ha d’obtenir un llibre de subcontractació habilitat que s’ajusti al model que s’insereix com a annex III.
Article 14. Habilitació del Llibre de subcontractació
1. El Llibre de subcontractació ha de ser habilitat per l’autoritat laboral corresponent al territori en què s’executi l’obra.
L’habilitació ha de consistir en la verificació que el Llibre reuneix els requisits establerts en aquest reial decret.
2. En el cas que un contractista necessiti l’habilitació d’un segon llibre per a una mateixa obra de construcció, ha de presentar a l’autoritat laboral el Llibre anterior per justificar-ne l’exhauriment dels fulls o la deterioració. En els casos en què s’hagi requerit l’aportació del Llibre a un procés judicial, cal sol·licitar a l’autoritat laboral que n’habiliti una còpia legalitzada amb caràcter previ a la remissió de l’original a l’òrgan jurisdiccional.
En cas de pèrdua o destrucció del Llibre anterior o qualsevol altra circumstància similar, aquest fet s’ha de justificar mitjançant una declaració escrita de l’empresari o del seu representant legal comprensiva de la no-presentació i les proves de què disposi; aquesta circumstància s’ha de fer constar a la diligència d’habilitació. Posteriorment, el contractista ha de reproduir al Llibre nou les anotacions efectuades a l’anterior.
Article 15. Contingut del Llibre de subcontractació
1. El contractista ha de portar el Llibre de subcontractació en ordre, al dia i d’acord amb les disposicions contingudes a la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, i en aquest reial decret.
2. En aquest llibre, el contractista hi ha de reflectir, per ordre cronològic des del començament dels treballs i abans que s’iniciïn, totes i cadascuna de les subcontractacions efectuades a l’obra amb empreses subcontractistes i treballadors autònoms inclosos en l’àmbit d'execució del contracte, amb totes les dades que s’estableixen al model inclòs a l’annex III d’aquest reial decret i a l’article 8.1 de la Llei 32/2006, de 18 d’octubre.
Article 16. Obligacions i drets relatius al Llibre de subcontractació
1. El contractista ha de conservar el Llibre de subcontractació a l’obra de construcció fins a l’acabament complet de l’encàrrec rebut del promotor. Així mateix, l’ha de conservar durant els cinc anys posteriors a la finalització de la seva participació a l’obra.
2. Amb motiu de cada subcontractació, el contractista ha d’actuar de la manera següent:
a) En tot cas ha de comunicar la subcontractació anotada al coordinador de seguretat i salut, amb la finalitat que aquest disposi de la informació i la transmeti a la resta d’empreses contractistes de l’obra, en cas que n’hi hagi, a fi que, entre altres activitats de coordinació, aquestes empreses puguin complir allò que disposa l’article 9.1 de la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, pel que fa a la informació als representants dels treballadors de les empreses de les seves respectives cadenes de subcontractació.
b) També en tot cas ha de comunicar la subcontractació anotada als representants dels treballadors de les diferents empreses incloses en l’àmbit d’execució del contracte que figurin identificades al Llibre de subcontractació.
c) Quan l’anotació efectuada suposi l’ampliació excepcional de la subcontractació prevista a l’article 5.3 de la Llei 32/2006, de 18 d’octubre, a més del que preveuen les dues lletres anteriors, el contractista ho ha de comunicar a l’autoritat laboral competent mitjançant la remissió, en el termini dels cinc dies hàbils següents a la seva aprovació per la direcció facultativa, d’un informe d’aquesta on s’indiquin les circumstàncies que la fan necessària i d’una còpia de l’anotació efectuada al Llibre de subcontractació.
3. En les obres d’edificació a què es refereix la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d’ordenació de l’edificació, un cop finalitzada l’obra, el contractista ha de lliurar al director d’obra una còpia del Llibre de subcontractació degudament emplenat perquè l’incorpori al Llibre de l’edifici. El contractista n’ha de conservar l’original en poder seu.”
C) Text refós de la Llei d’infraccions i sancions en l’ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost (BOE del 8 d’agost):
“Article 11. Infraccions lleus
[…] 6. Que el contractista no disposi a l’obra de construcció del Llibre de subcontractació exigit per l’article 8 de la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció.”
“Article 12. Infraccions greus
[…] 27. En l’àmbit de la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció, els incompliments del subcontractista següents:
[…] b) No comunicar les dades que permetin al contractista portar en ordre i al dia el Llibre de subcontractació exigit a la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció.
[…] 28. Es consideren infraccions greus del contractista, d’acord amb allò que preveu la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció:
a) No portar en ordre i al dia el Llibre de subcontractació exigit o no fer-ho en els termes establerts reglamentàriament.
[…] d) La vulneració dels drets d’informació dels representants dels treballadors sobre les contractacions i les subcontractacions que es facin a l’obra i d’accés al Llibre de subcontractació en els termes establerts a la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció.”

No hay comentarios: