13 noviembre 2007

Nova centralitat metropolitana

El Centre Direccional de Cerdanyola comença la urbanització de 340 hectàrees al costat de l'AP-7, on combina la construcció de 3.540 habitatges, sòl per a empreses i equipaments de tecnologia i una via verda
Cerdanyola del Vallès
L'Ajuntament de Cerdanyola i l'Institut Català del Sòl (Incasol) donaran aquest 2008 l'impuls a la urbanització de les 340 hectàrees del Centre Direccional, al costat de l'AP-7. Aquesta nova centralitat de l'àrea metropolitana destaca per encaixar en un mateix projecte la construcció de 3.540 habitatges, destinar quasi 58 hectàrees a empreses i equipaments relacionats amb la tecnologia i preservar una franja d'un quilòmetre de via verda. En aquest mateix sector, a tocar de la UAB, l'Estat i la Generalitat construeixen el laboratori de llum sincrotró. La urbanització d'aquesta zona també servirà per tancar i millorar quatre dipòsits de residus.
El nou eixample de Cerdanyola, conegut també amb el nom de la Plana del Castell, és un projecte que d'aquí a no menys de 10 anys donarà cabuda a 10.000 nous veïns i on les empreses del futur Parc de la Ciència generaran 40.000 nous llocs de treball. Els impulsors del seu desenvolupament han volgut tenir com a referents l'eficiència i el respecte amb el medi ambient a l'hora de dissenyar aquest espai de la Cerdanyola del segle XXI.
Els primers passos de la transformació d'aquest sector han començat pel desdoblament de la carretera de Cerdanyola a Sant Cugat i amb la construcció d'un nou vial –l'Eix de la Ciència– que connecta aquesta carretera amb la B-30 i l'AP-7. Aquestes obres tenen un pressupost de 66 milions i estaran enllestides el març del 2009. Els nous vials preveuen la construcció d'aqüeductes per garantir el pas de fauna entre Collserola i el parc de Sant Llorenç del Munt.
ELS HABITATGES La primera promoció de pisos del sector –integrada a la Cerdanyola ja construïda– està en marxa des de l'abril d'aquest any i s'acabarà el tercer trimestre del 2008. Es tracta de 24 habitatges públics de lloguer promoguts per l'Incasol. Del total dels 3.540 pisos previstos al Direccional, 2.100 seran de renda lliure, mentre que els 1.440 restants els promouran les administracions públiques. Una de les últimes decisions del consorci que gestiona el projecte ha estat mantenir l'edificabilitat de la zona i fer els pisos públics més petits –abans n'hi havia 1.200 previstos– per donar resposta a les noves tipologies d'habitatge. El 25% d'aquests pisos tindran 40m², el 30% seran de 60m², un altre 30% tindran 70m² i el 15% restant seran de 80m². Pel que fa a l'habitatge, la Generalitat ha de presentar a finals d'aquest any els arquitectes seleccionats per construir 750 pisos –tant públics i privats– a partir dels criteris de sostenibilitat i qualitat arquitectònica fixats per un concurs internacional convocat pel Foment de les Arts i el Disseny (FAD).
L'aposta per a l'eficiència i la sostenibilitat en aquest nou barri cerdanyolenc té un dels seus estendards en la construcció de quatre centrals energètiques que, a partir del gas natural com a únic combustible, generaran electricitat, calor i fred. Amb un pressupost de 80 milions, les centrals donaran servei als edificis industrials que hi haurà al Parc de la Ciència, els equipaments públics i també el laboratori de llum sincrotró. La primera de les quatre plantes de poligeneració energètica previstes començarà a funcionar el 2009. El sistema estalvia un 35% d'energia i és entre un 16% i un 22% més econòmic.
EL SUBSÒL
La urbanització del Centre Direccional també ha servit per endreçar el territori. L'Ajuntament ha ajustat al màxim possible la reserva de sòl per al futur túnel d'Horta. També ha encarregat projectes per restablir les condicions ambientals adequades de l'abocador de Can Planas –reblert durant molt anys amb brossa orgànica i inerts– i l'antiga argilera Montserrat 2. També s'està estudiant quina és l'afectació d'un abocador situat dins la via verda que podria contenir restes de fibrociment, un material molt contaminant. A més, a partir d'aquest mes s'ha de començar a omplir amb bales de residus inertitzats de l'ecoparc de Montcada l'argilera Elena. El clot té una capacitat de 3 milions de tones i ha d'estar tapat el desembre del 2010.
Font: Diari El Punt de 12/11/2007.

No hay comentarios: