06 noviembre 2007

Obertura d'espais per a la ciutadania a l'Eixample barcelonès.

Diu l'article 34.3 del Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei d'urbanisme que en sòl urbà el planejament urbanístic pot qualificar com a sistema de titularitat pública part de les edificacions existents, de les edificacions de nova construcció, o del vol o del subsòl dels immobles, per raó de la necessitat d'implantació d'equipaments comunitaris, així com per facilitar l'accessibilitat dels vianants als sistemes viari i d'espais lliures en les trames urbanes consolidades. L'obtenció d'aquests sistemes es pot dur a terme per expropiació quan l'immoble afectat no formi part d'un àmbit d'actuació urbanística que prevegi la cessió gratuïta del sistema.

El que es recull en aquest precepte no és sinó plasmació del què informa El Periódico en data 05.07.2007, que reprodueixo literalment:

BCN tindrà els 51 interiors d'illa urbanitzats en aquest mandat

- La ciutat ja ha recuperat 85.000 metres quadrats de la trama de Cerdà
- Una reforma al passatge de Simó permetrà visitar un refugi antiaeri

L'Eixample arribarà a tenir els 51 interiors d'illa recuperats com a espais pú- blics durant aquest mandat municipal. Al llarg dels propers quatre anys, entre el 2008 i el 2011, l'ajuntament obrirà per a la ciutadania 11 noves illes --que representen una superfície de més d'11.000 metres quadrats-- de l'Eixample, que se sumaran a les 37 illes que la ciutat té actualment.

Precisament ahir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va inaugurar en un interior d'illa, situat entre els carrers de Calàbria, Gran Via, Viladomat i Sepúlveda, uns jardins dedicats a l'actriu i locutora Maria Matilde Almendros. La zona inclou 23 arbres, 12 bancs i 10 fanals. La superfície que s'ha recuperat és de gairebé 1.500 metres quadrats. Des de l'any 1985 s'han urbanitzat més de 85.000 metres quadrats.

GRAN JARDÍ A LA BAYER
Aquesta obertura s'afegiran altres interiors d'illa entre els quals la regidora del districte de l'Eixample, Assumpta Escarp, va destacar el que està projectat a l'illa de l'antiga fàbrica de la Bayer, entre els carrers de Calàbria, Viladomat i París. S'hi estan edificant pisos, locals comercials i aparcaments, però al centre s'hi construiran uns jardins públics d'uns 3.500 metres quadrats i un equipament de 400 metres quadrats que es concretarà amb els veïns.A l'altre extrem de l'Eixample, al barri de la Sagrada Família, el projecte de l'interior d'illa d'Enriqueta Sèculi, al passatge de Simó, entre els carrers de Marina, Sardenya i Rosselló, preveu l'obertura d'un jardí públic i també la recuperació d'un refugi antiaeri de la guerra civil al qual s'entrarà a través del passatge de Simó. Es tractarà del primer refugi que es podrà visitar a l'Eixample i serà molt més petit que els oberts al carrer Nou de la Rambla i a la plaça del Diamant, ja que determinats túnels no es poden recuperar perquè van quedar afectats per obres posteriors. Es veurà una sala i algun túnel, i tindrà capacitat per a 40 persones.

De vegades l'espai disponible permet la inclusió d'equipaments. D'aquesta manera, els actuals jardins d'Emma de Barcelona, entre Comte de Borrell, Consell de Cent i Viladomat, s'ampliaran per donar cabuda a una guarderia, un casal per a gent gran, apartaments socials de lloguer per a joves i avis i un institut. La superfície total arribarà als 2.600 metres quadrats.Les reformes inclouen, a més a més, l'obertura d'un interior d'illa a l'antic edifici de Telefónica del carrer de Pau Claris, amb un parc de 1.300 metres quadrats, i l'ampliació o la construcció de nous accessos en sis jardins existents.

JORDI SUBIRANA
BARCELONA

No hay comentarios: