08 marzo 2008

L'Eixample prohibirà posar un nou comerç majorista a menys de cent metres d'un altre

EL PUNT 06.03.08

És una de les mesures que planteja l'esborrany del pla especial d'ordenació del comerç a l'àrea del «Chinatown»

ANNA BALLBONA. Barcelona
El districte de l'Eixample planteja prohibir la instal·lació de nous comerços majoristes a menys de cent metres d'un altre ja existent a l'anomenat Chinatown, on hi ha una gran concentració d'establiments de venda a l'engròs regentats per xinesos. Aquesta és una de les mesures que proposa l'esborrany del pla especial d'ordenació del comerç majorista que l'Ajuntament està a punt d'enllestir. El pròxim 27 de març venç la suspensió de l'atorgament de llicències a nous basars i botigues de venda a l'engròs al Chinatown. La intenció inicial és aplicar el pla en una zona una mica més reduïda que la que afectava la moratòria. El districte pensa aprovar-lo aquest mateix mes, de manera que no allargarà la suspensió de llicències, com havia dit inicialment.


Després d'un any en què no s'ha donat cap llicència nova per obrir cap establiment de venda a l'engròs al Chinatown, la suspensió s'aixecarà el pròxim 27 de març. Per aquesta data, el districte de l'Eixample ja espera tenir a punt el pla especial d'ordenació del comerç majorista. Es tracta del pla que l'Ajuntament va prometre als veïns de la zona, descontents amb la gran concentració de botigues de venda a l'engròs, per canviar el rumb d'aquesta situació.

Segons han explicat des de l'associació de veïns Per un Eixample Sostenible, l'Ajuntament els ha presentat les línies mestres d'aquest pla, que busca incidir en els nous basars que vulguin obrir al Chinatown.

La suspensió de llicències abraça la zona compresa entre els carrers Aragó, Trafalgar, Roger de Llúria i Marina. Ara, segons han revelat els veïns, el primer plantejament que els han fet arribar és que el pla s'apliqui en una àrea lleugerament més petita, la delimitada pels carrers Trafalgar, Roger de Llúria, Consell de Cent i Nàpols.

Així, el districte proposa restriccions a l'hora de donar més llicències a establiments de venda a l'engròs: els nous comerços majoristes que tinguin més de 400 metres quadrats de superfície no es podran instal·lar a una distància de menys de cent metres d'un altre establiment de les mateixes característiques. Segons la informació que han rebut els veïns, això equivaldria a dir que només es permetria, com a molt, un sol comerç majorista per una façana d'illa de cases de l'Eixample.

Aquesta ordenació es planteja per als nous basars interessats a instal·lar-se al Chinatown, i això és precisament el que porta l'associació Per un Eixample Sostenible a qualificar-la d'«insuficient». Per ara, segons els veïns, no es preveu posar cap límit al traspàs de llicències. És a dir, que es podrà traspassar una llicència vigent per regentar aquest tipus de negoci a un altre que el vulgui continuar. Aquest fet preocupa els veïns, ja que consideren que, d'aquesta manera, no canviarà la fotografia de carrers com ara el Trafalgar o la ronda Sant Pere, que presenten una elevada concentració de basars i comerços de venda a l'engròs. «A aquest pla li falten coses, continuem pensant que això sembla un polígon industrial», denuncia Charo Martínez, de l'entitat Eixample Sostenible.

El districte de l'Eixample no ha volgut donar detalls sobre l'estat en què es troba aquest pla que està preparant. Fonts del districte sí que han confirmat, però, que la intenció és aprovar aquest pla aquest mes de març.

Així, al final no serà necessari allargar la suspensió de llicències per dos o tres mesos, com fa tres setmanes havia anunciat el districte.



MÉS CONTROLS
Segons la informació de què disposa l'entitat veïnal, el pla serà molt estricte amb el fet que els nous comerços majoristes que obrin al Chinatown compleixin la normativa en qüestions com ara l'ocupació de l'espai públic, els residus sòlids que generen o el perill de foc per la concentració de determinats materials. En aquest sentit, l'associació de veïns defensa que calen més controls als comerços ja existents. «Aquestes exigències s'han de fer als magatzems que ja hi ha establerts, si no, seguirem exactament igual», apunta Martínez.

No hay comentarios: