05 julio 2007

28-06-07 Medi Ambient i Habitatge La sentència del Tribunal de Justícia de la UE no contempla l’ampliació de la XN2000

http://premsa.gencat.net/display_release.html?id=26310&comp_id=1014
El Tribunal de Justícia no va considerar la nova proposta de l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 aprovada pel Govern el mes de setembre que permetia resoldre els procediments d’infracció oberts per la Comissió EuropeaCatalunya va fer un pas decisiu per conservar la seva biodiversitat protegint gairebé un 30% del seu territori
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat sentència avui sobre l’incompliment per part de l’Estat espanyol de la Directiva relativa a la conservació de les aus silvestres (79/409/CEE) per no haver classificat com a ZEPA un número suficient de territoris. Aquesta sentència condemna diferents Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya, però el Tribunal de Justícia no ha tingut en consideració l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 aprovada pel Govern de la Generalitat el setembre del 2006. De fet, l’acord de Govern va donar compliment a les obligacions que li imposaven les Directives tant de conservació de les aus silvestres com de conservació dels hàbitats naturals (92/43/CEE). Concretament, això permetia representar de manera suficient els hàbitats i espècies d’interès comunitari que havien estat considerats fins aleshores per la Comissió Europea com insuficientment representats i sobre els quals es basa ara la sentència.
El Govern de la Generalitat va aprovar el mes de setembre la declaració de ZEPA i l’ampliació de la xarxa Natura 2000, després d’haver estudiat les al·legacions i inclòs les modificacions sorgides del procés d’informació pública de la proposta. Aquesta, doncs, es convertia en la iniciativa més important de protecció del patrimoni natural dels darrers 15 anys, un pas decisiu per conservar la biodiversitat de Catalunya i contribuir a l’esforç mundial d’aturar la pèrdua de biodiversitat abans del 2010. Aquesta proposta ampliava fins a 1.040.155 les hectàrees, és a dir gairebé un 30% del territori de Catalunya, incloses a la Xarxa Natura 2000 i permetia representar millor els hàbitats i les espècies d’interès comunitari, a més de resoldre els diversos procediments d’infracció que la Comissió Europea tenia oberts contra Catalunya. La proposta es va sotmetre a un llarg període d’informació pública i va ser un projecte d’abast nacional que va mobilitzar molts esforços públics per fomentar la participació ciutadana: presentacions públiques, grups de treball territorials, grups de treball temàtics, compareixences i debats parlamentaris, dos processos formals d’informació pública amb més de 6 mesos d’atenció als interessats, etc.
La nova declaració de ZEPA i proposta de XN2000 que el Govern va enviar a la Comissió Europea a la tardor no va poder aturar el procés judicial que el Tribunal de Justícia de Luxemburg havia iniciat contra l’Estat Espanyol i algunes de les seves Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya.

No hay comentarios: