24 marzo 2007

QUE NO S'ENTERVOLEIXI EL MENYS COMÚ DELS SENTITS. La veu de l'Anoia 20/03/2007. ERC demana la creació de la vegueria Penedès o una nova unitat territ

La veu de l'Anoia 20/03/2007

ERC demana la creació de la vegueria Penedès o una nova unitat territorial

El candidat a l'alcaldia de Barcelona per
Esquerra Republicana de Catalunya, Jordi Portabella, ha anunciat que ERC demanarà al govern que creï una nova unitat administrativa formada per les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de l'Anoia que ho decideixin voluntàriament.

Portabella no ha especificat si es tractarà d'una nova vegueria, però tant ell com el president del partit, Josep Lluís Carod-Rovira han remarcat que "amb vegueria o sense, hi ha una realitat que se sobreposa a l'estructura administrativa".

L'Executiva Nacional d'ERC ha aprovat per unanimitat aquesta proposta, en el marc de la Revisió del Pla General Territorial de Catalunya. La proposta manifesta el reconeixement del partit que "el Penedès és un territori singular", ha explicat Portabella: "El Penedès té fonaments i arrels històriques que es remunten al segle XIV, i no va ser fins a la divisió del 1833 que s'inicià un procés, imposat des de l'exterior, d'esquarterament d'aquest territori. Malgrat això, el Penedès ha esdevingut des del segle XIV una unitat geogràfica, social, cultural i econòmica indiscutible".

La proposta de resolució que ha presentat l'Executiva Nacional d'ERC recorda que "en l'actualitat, les polítiques més avantguardistes dels països de l'Europa Occidental no només respecten, sinó que fomenten i potencien les especificitats regionals, allà on es donen, per la important generació de riquesa cultural i econòmica que comporta". És per aquests motius i, a més, "per les adhesions de 44 ajuntaments, tres consells comarcals, set associacions empresarials, de més d'un centenar d'entitats i de desenes de milers de particulars que recolzen aquesta iniciativa", que ERC ha acordat manifestar la singularitat del territori del Penedès i sol·licitar la creació d'un "nou àmbit funcional de planificació territorial". Una desena llarga d'ajuntaments de l'Anoia ja s'han pronunciat a favor de formar part de la vegueria Penedès

No hay comentarios: