07 febrero 2008

Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona

Transcric les conclusions generals de l'estudi elaborat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, i us convido a la lectura de l'informe que es troba a http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/atmosfera/CREAL.pdf


7. Conclusions generals
La qualitat de l’aire a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, concretament pel que fa als nivells de PM i d’NO2, és bastant dolenta i la tendència dels darrers anys tampoc no mostra millores, sinó un empitjorament de la situació. Basant-se en la investigació que s’ha dut a terme a Espanya i en altres àrees, i en línea amb altres estimacions internacionals, incloses les de l’OMS, es pot concloure que els nivells actuals de contaminació atmosfèrica a Barcelona i rodalies són perillosos per a la salut.. Aquest estudi ha demostrat que els habitants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es podrien beneficiar de millores en la salut en termes de morbiditat, mortalitat i esperança de vida si els nivells es reduïssin fins als recomanats i establerts per l’OMS amb la finalitat de protegir la salut pública, nivells que ja s’han implantat a molts països d’Europa. Malgrat una probable subestimació dels beneficis totals, aquest estudi ha posat de manifest que, gràcies a aquesta reducció, cada any es podrien arribar a evitar:


• 3.500 morts prematures (un 12% de totes les morts naturals entre les persones més grans de 30 anys), la qual cosa representaria un increment de l’esperança de vida d’uns 14 mesos; • 1.800 hospitalitzacions per raons cardiorespiratòries;

• 5.100 casos de bronquitis crònica en adults;
• 31.100 casos de malalties bronquitis agudes en nens; i
• 54.000 atacs d’asma en nens i adults.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona és una de les poques àrees urbanes d’Europa on els valors límits regulats de la UE, menys estrictes que les recomanacions de l’OMS, són superats. Aquesta avaluació subratlla que es podria aconseguir un terç dels beneficis esmentats amb anterioritat si la contaminació atmosfèrica es reduís fins als nivells de la UE.

Encara que continua havent-hi controvèrsies sobre els enfocaments apropiats per derivar valoracions econòmiques, els beneficis econòmics obtinguts són amplis, independentment dels enfocaments alternatius considerats. El beneficis econòmics estimats en aquest estudi per a una reducció de la contaminació atmsofèrica als nivells recomanats per la OMS són de 700 i 1.600 euros per persona i any, és a dir, un total de 3.000 i 6.400 milions d’euros l’any.

Els impactes adversos de la contaminació atmosfèrica no es distribueixen igual. Factors com la posició socioeconòmica, l’edat i la predisposició augmenten el risc de patir els efectes nocius que provoca la contaminació atmosfèrica en la salut.

L’exposició a la contaminació del trànsit, principal causant de l’escassa qualitat de l’aire de la zona metropolitana de Barcelona, també és un dels factors de risc. La particularitat del desenvolupament urbà en aquesta àrea, on la gent acostuma a viure molt a prop de carrers atrafegats, suggereix que la distribució de l’impacte està relacionada amb l’exposició al trànsit. Caldria fer una avaluació més profunda per planificar aquesta distribució, ja que podria proporcionar informació més que valuosa als encarregats d’elaborar polítiques sobre el tema a fi de replantejar-se l’actual desenvolupament urbà de la zona.

En el futur i a mesura que la població augmenta i el trànsit s’intensifica en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’impacte i el cost de la contaminació atmosfèrica per a les persones i la societat, en general, seran cada vegada més greus, si no es prenen les mesures adequades al més aviat possible. Els beneficis d’aquestes accions són grans, i, a mida que la qualitat de l’aire millori, es podran nota immediatament i a llarg termini.

No hay comentarios: