02 octubre 2007

La Plataforma reclama a l’Ajuntament de Molins de Rei que aturi el pla. Protestes contra una nova “queixalada” a Collserola. Denúncia ecologista

El Triangle, núm. 843. F.R. Molins de Rei
La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) reclama a l’Ajuntament de Molins de Rei (Baix Llobregat) que aturi el projecte de construir 400 habitatges en uns terrenys situats a la zona de la Rierada, dins de l’àmbit del parc de Collserola.
L’entitat ecologista acusa el consistori d’actuar de manera contradictòria perquè, d’una banda “defensala creació d’un parc natural i la conservació de la serralada i, de l’altra, tolera actuacions d’aquesta mena”, diu la seva portaveu, Eva Mas.
L’execució del pla d’acord amb les seves característiques actuals suposaria en la pràctica quintuplicar el nombre d’habitatges. En la tramitació del pla urbanístic es va tancar recentment el període d’informació pública, i, per tant, es troba en fase d’estudi de les al.legacions presentades. La plataforma vol que el consistori aprofiti l’ocasió per desestimar el projecte. Els ecologistes reconeixen que, des del punt de vista legal, hi ha poca cosa a dir perquè es tracta d’uns terrenys que són urbanitzables, però qüestionen l’actuació municipal per aquesta diversitat de criteris en les seves polítiques en relació a Collserola.
L’objectiu inicial del pla era solucionar un greu problema urbanístic que pateix el nucli de la Rierada, on hi ha actualment uns 75 habitatges. El barri disposa d’un clavegueram construït de fa tems que no pot entrar en funcionament pels greus defectes de disseny i de construcció en els seus dos extrems. Tampoc no hi ha subministrament d’aigua corrent. La plataforma considera que les peticions veïnals que es deriven d’aquesta situació “són raonables, però en cap cas no pot ser l’excusa per desenvolupar un nou barri allà on la majoria dels vilatans voldríem que fos un espai protegit”.
Costos per a tothom
Mas denuncia també que la promoció del pla preveu carregar els costos de la urbanització a tots els veïns, tant als nous que vinguin com als que actualment ja hi viuen. La portaveu ecologista considera que això és del tot injust perquè “es tracta de fer pagar a unes persones que només volen aigua i clavegueram uns costos no desitjats per a una urbanització d’alt nivell”, ja que el projecte preveu fanals, bancs i altres peces de mobiliari urbà a instal.lar dins del parc “totalment de luxe”.
Mas assegura que la il.luminació actual prevista “provocarà una considerable contaminació lumínica”.
Finalment, també es queixa que les obres de construcció provoquen el desviament d’una riera, “qüestió que contradiu els principis del projecte Rius, en el qual l’Ajuntament de Molins de Rei participa”.
En l’escrit de denúncia elaborat per la Plataforma s’afirma que “el projecte ignora del tot a la recent inclusió de l’espai natural de Collserola dins de la xarxa europea Natura 2000 com a conseqüència de la directiva comunitària d’hàbitats”.
També s’acusa el consistori d’ignorar els treballs fets per altres administracions en favor de la protecció del conjunt de l’àmbit de la serralada.
Mas creu que “les adminsitacions veuen Collserola més com un espai de recursos que no pas com un espai a protegir.

No hay comentarios: