01 febrero 2007

Fracasa la promoción del transporte público, que pierde peso en Barcelona y su región


EL PAÍS 01.02.07
Fracasa la promoción del transporte público, que pierde peso en Barcelona y su región
FRANCESC ARROYO - Barcelona - 01/02/2007


La gente se mueve más, pero lo hace menos en transporte público. Las políticas de promoción hechas por todas las administraciones se han topado con las deficiencias que padecía el usuario. El resultado es que la encuesta metropolitana que año a año mide la movilidad en día laborable detecta una caída del peso del transporte público en el conjunto de la movilidad de Barcelona y de toda la región metropolitana.

El transporte público retrocede respecto a otras modalidades de transporte, como el coche y, sobre todo, la moto
Los movimientos relacionados con el ocio superan por vez primera los relacionados con el trabajo y los estudios
El vehículo privado representa la mitad de los desplazamientos entre Barcelona y la región metropolitana
En el año 2005, en el conjunto de la región metropolitana, el uso del transporte público era el 19,61% de los movimientos totales. Un año después, en 2006, se queda en el 19,56%. Si en vez de la región se toma sólo la ciudad de Barcelona, el 31,4% se convierte en el 32,3%, con una variante: mientras que en el conjunto del área metropolitana el coche privado no crece (37,75% en 2005 frente al 37,67% en 2006), en Barcelona el transporte privado crece casi un punto y pasa del 18,1% al 18,9%.
Una explicación para este hecho es que se ha disparado el uso de la moto. En 2005 Barcelona registró 268.592 movimientos en moto, lo que equivalía al 6,4% del total; el pasado año, los movimientos subieron a 322.592 (7,8% del conjunto).
La encuesta señala que el sistema más utilizado por los ciudadanos es ir a pie. En el conjunto de la región metropolitana, el 42,77% de los desplazamientos se hacen andando y en la ciudad de Barcelona llegan al 49,7%.
Donde cambian las cosas es en el uso del coche dentro y fuera de Barcelona. En la ciudad, el vehículo privado es el segundo modo de moverse en importancia (31,3%); en el conjunto de la región metropolitana, en cambio, el transporte público ocupa el último lugar y el coche gana un peso notable. Si lo que se tiene en cuenta es el movimiento de entrada y salida en Barcelona, el transporte privado se coloca en primer lugar, con el 49,5% de los desplazamientos.
De hecho, hay una norma constante en todas las encuestas: el uso del transporte público decae a medida en que los desplazamientos se alejan del centro de Barcelona. El motivo es muy simple: la oferta empeora de modo evidente. Esto hace que cuando la gente se mueve por motivos obligados (trabajo o estudios) emplee mucho más el coche que cuando lo hace en relación con el ocio o para volver a casa. Es decir, cuando tiene que cumplir el horario se fía más del coche que del transporte público.
La encuesta denominará en adelante "movilidad ocupacional" a los desplazamientos para estudio o trabajo. Hasta ahora se les denominaba "movilidad obligada" y era la parte más importante. Eso también ha cambiado. En la encuesta de 2006, la movilidad ocupacional es sólo el 23,1% del total de desplazamientos.
La encuesta detecta también la escasísima importancia del transporte público fuera de Barcelona. Mientras que en el Barcelonés se produce 1,44 movimientos en transporte público por cada uno en transporte privado, en el Alt Penedès esta relación es de sólo 0,02 movimientos en transporte público por uno en vehículo privado. En el Garraf, de 0,04; en el Vallès Oriental, de 0,05 y en el Maresme del 0,07. Asimismo, desaparece la distinción entre horas punta y valle. El tráfico empieza a ser denso a las siete de la mañana y sigue así hasta pasadas las nueve de la noche.
avui 01.02.07
transports balanç de la mobilitat
Només un de cada cinc viatges es fa en transport públic
El 38% dels desplaçaments a l'àrea metropolitana es fan en vehicle privat Només a Barcelona s'utilitzen més el tren, l'autobús i el metro que el cotxe Els desplaçaments per oci superen els de mobilitat obligada
Quim Torrent
El transport públic necessita millorar. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l'enquesta de mobilitat en dia feiner a la regió metropolitana de Barcelona. Només un de cada cinc desplaçaments -el 19,6% del total- en aquest territori es fan en transport públic, mentre que els viatges en vehicle privat freguen el 38%. La resta de desplaçaments, un 42%, es fan a peu o en bicicleta.
La fotografia dels moviments de persones a l'àrea metropolitana posa en relleu les diferències d'ús del transport públic entre Barcelona, els municipis de la primera corona metropolitana i els de la segona corona. Mentre que en el primer cas el transport públic és capaç d'assumir un gran volum de desplaçaments -1.331.905 cada dia-, en els altres dos casos les dades d'ús de ferrocarril i autobusos deixen al descobert la manca d'oferta de transport públic, sobretot en aquells viatges que no es fan cap a Barcelona. Només al Barcelonès els desplaçaments en transport públic superen els del privat i a les comarques de la segona corona amb prou feines s'arriba al 9% de viatges en transport públic.
Observant el mapa dels desplaçaments es pot comprovar que el principal problema són les comunicacions transversals. Barcelona, i per extensió el Barcelonès, està ben connectada amb totes les comarques, però els desplaçaments entre comarques són més aviat baixos i fins residuals en alguns casos. Ho va reconèixer el secretari de Mobilitat, Manel Nadal, que considera que cal resoldre el problema que "cada cop hi ha més gent, es fan més desplaçaments i es fan més lluny". "La mobilitat està canviant -va concloure Nadal-, cal buscar solucions per als municipis de la primera i segona corona".
De les dades de l'estudi cal destacar-ne també que els desplaçaments de mobilitat personal -per oci, compres o anar al metge, per exemple- superen els de mobilitat ocupacional -aquells que es fan per anar a treballar o a estudiar-. En total, a l'àrea metropolitana cada dia s'hi fan 15 milions de desplaçaments, una mitjana de 3,7 per persona.
Dones i estudiants
El vehicle privat s'utilitza més per anar a la feina, mentre que caminar és la manera més habitual de fer els desplaçaments personals, ja que la major part s'adrecen a punts situats a prop del lloc de residència o de treball. Per col·lectius també cal destacar que els joves, especialment els que estudien, i les dones fan més ús del transport col·lectiu.
EL PUNT 01.02.07
La circulació amb moto a Barcelona creix un 24%La moto va substituint progressivament el cotxe com a mitjà privat de transport dins de la ciutat de Barcelona. L'any passat el nombre de desplaçaments en motocicleta van incrementar-se en 63.610, un 23,7%, mentre que els moviments en cotxe van disminuir en 13.310 respecte del 2005. A la ciutat es van fer en vehicle privat 810.000 desplaçaments interns en un dia, dels quals un 41,2% es va fer en motocicleta mentre que dels 920.000 que es van fer entre la ciutat i la resta de la regió només un 8,5% es van fer en moto. El regidor de Seguretat de l'Ajuntament, Ferran Julián, avança que el govern local té en projecció una xarxa d'aparcaments que haurà de donar resposta a la demanda creixent en l'ús de la motocicleta. Al contrari del que passa al Baix Llobregat, al Maresme, al Vallès, al Garraf i a l'Alt Penedès, l'ús del transport públic supera el vehicle privat al Barcelonès. De fet, a Barcelona només un 19% dels desplaçaments es fa en vehicle privat, mentre que un 31,3% es fa en transport públic i un 49,7% es fa a peu o en bicicleta. «Molt poques ciutats del món» de dimensions semblants poden presumir, pel fet de tenir un urbanisme compacte i no dispers, de l'avantatge que suposa que la major part de moviments interns per la ciutat es facin a peu o en bicicleta, segons afirma Carme Miralles, la directora de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona que ha elaborat les dades recollides a l'enquesta. De fet, el desplaçament no motoritzat també és majoritari al conjunt de la regió, on dels 14,1 milions diaris, 5,9 es fan a peu i duren entre un i més de deu minuts. En un dia feiner, els residents a la RMB de 16 anys o més fan 6,11 milions de desplaçaments que tenen l'origen o la destinació a Barcelona o bé són interns de la ciutat. La major part els fan els barcelonins però un 23,3% els fan els residents de la resta de la regió. Els ciutadans de fora de Barcelona fan dos de cada tres desplaçaments que connecten amb la ciutat. Dins de la ciutat es fan en un dia feiner 4,25 milions de desplaçaments i 1,86 connecten la ciutat amb l'àrea metropolitana. I d'aquests 1,8 milions un 46,9% es fa en transport públic, menys dels que es fan amb el transport privat, un 49,5%. El secretari de Mobilitat de la Generalitat va avançar ahir que els Ferrocarrils de la Generalitat també funcionaran tota la nit junt amb el metro el dia del cap de setmana que es decideixi, si bé només a les parades internes de la ciutat i no pas cap a Martorell, Terrassa i Sabadell.

No hay comentarios: