27 febrero 2007

MOLT RAONABLE DECISIÓ. AVUI 27.02.07. oci. Els bars musicals podran oferir música en directe

Actuaciones en directo en bares musicales a partir del próximo otoño. Las pequeñas salas y bares con un aforo reducido con música en directo en Barcelona que poco a poco habían ido desapareciendo por la rigidez de las normativas pueden tener cierto respiro después de que el Ayuntamiento decidiera ayer modificar la ordenanza de establecimientos de concurrencia pública, que fue aprobada en marzo de 2003.
El alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, y los representantes de la Asociación de Salas de Concierto y de la Unión de Músicos de Cataluña mantuvieron ayer una reunión para intentar aproximar posturas después del claro desencuentro entre ambas partes, que se ha visto agravado en los últimos meses con los cierres de algunas históricas salas de la ciudad, como La Paloma.

Al término de la reunión, Hereu señaló que lo que se hará será modificar la anterior ordenanza para que sea posible aumentar el número de salas que ofrece música en directo. La citada ordenanza establece en su articulado una serie de restricciones para ofrecer música en directo -como la ubicación y la continuidad con viviendas-, lo que fue determinante para que algunos locales dejaran de hacerlo y se limitaran a la música enlatada. "O instalaran pantallas para retransmitir partidos de fútbol dejando de lado la música de autor", como subrayaba ayer Albert Guijarro, de la Sala Apolo y que participó en la citada reunión. Opina que la medida puede ser un balón de oxígeno para los bares musicales que intentaban salir adelante, algunos de ellos sin la licencia que correspondía. En Barcelona hay actualmente 21 salas privadas de conciertos. "Lo ideal sería que se animara el panorama y que algunos volvieran a intentar ofrecer pequeños conciertos", añadía.

Un millón de euros
"Lo que ha pasado es que se han dado cuenta de que Barcelona es la ciudad más cutre del mundo en cuanto a música en directo y que, además, estamos en vísperas de elecciones y ahora hay que correr", decía ayer Joan Mas, uno de los promotores del sector y propietario de la sala Jamboree. Para Mas, la decisión municipal aunque muy tardía es satisfactoria: "Ahora tendremos que trabajar bien para que sea realidad", apuntaba. Ese trabajo se hará en la comisión de trabajo que ayer se decidió poner en marcha con representantes del sector y del Consistorio.

Carles Martí, regidor de Cultura, manifestó al término de la reunión que el Ayuntamiento subvencionará a los locales que se quieran adecuar para ofrecer música en directo. La aportación será de un millón de euros a la espera de que se materialice el consorcio junto con la Administración central y el Gobierno catalán, y con él las aportaciones de esas administraciones.
En ese sentido, Martí reclamó a la Generalitat que vea las salas de conciertos como equipamientos culturales.
AVUI 27.02.07. oci. Els bars musicals podran oferir música en directe
L'Ajuntament modificarà l'ordenança de locals per facilitar-hi l'actuació en viu Només hi ha 15 espais amb llicència a Barcelona Hi haurà subvencions per insonoritzar els bars
Carles Sabaté
Més música en viu. Per una vegada, tant l'Ajuntament de Barcelona com els propietaris de locals d'oci estan d'acord a potenciar les actuacions en directe. Ja només 21 locals de la ciutat ofereixen actuacions en directe, i l'Ajuntament s'ha compromès a facilitar l'adequació i insonorització dels bars musicals per tal que acullin músics en viu. Actualment, hi ha 191 bars musicals i discoteques a la ciutat, si bé quasi tots ofereixen, exclusivament, música enllaunada.
L'alcalde, Jordi Hereu, va avançar ahir aquesta proposta de modificació de l'ordenança de Locals de Pública Concurrència. Hereu considera "compatible el dret al descans dels veïns amb la música en directe en locals on ja s'escolta. No sembla lògic que les actuacions en directe tinguin més limitacions de decibels que la música digital". Ajuts com als teatres
L'alcalde Hereu i el regidor de Cultura, Carles Martí, es van reunir amb els representants de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya. Ambdues parts van pactar crear una taula de treball per desenvolupar els canvis de la normativa, previstos per a la tardor, i fixar els paràmetres pels quals els locals podran aspirar a rebre subvencions per a la rehabilitació.
El model per seguir serà el mateix que el govern municipal va pactar amb els teatres privats, que s'han anat rehabilitant a partir d'un mínim de programació anual. L'Ajuntament avançarà un milió d'euros per a les obres, la majoria de les quals seran per a insonorització.
L'Associació de Sales en principi confia que les subvencions permetin "augmentar en un 30% el nombre d'espais d'oci que ofereixin música en viu", vaticina Carme Zapata, la seva gerent. L'entitat alerta que, malgrat el que es pugui pensar, "Barcelona és una de les ciutats d'Europa amb menys música en viu".
El debat s'ha desfermat arran del tancament de diversos espais històrics. La Paloma està pendent de pactar obres d'insonorització per tornar a obrir portes, ja que està tancada des de Reis. Aquest estiu es van clausurar diversos bars que oferien música però no disposaven de llicència de bar musical, com ara El Cangrejo. Darrerament s'ha tancat el Mas i Mas, i al London ja no tenen permís per a actuacions. Tots dos establiments tributen a l'Ajuntament com a bars.
La davallada de la música en directe radica també en el fet que quasi cap districte no permet obrir nous locals, atès que en gairebé tots hi ha una moratòria de bars musicals i espais d'oci.
EL PERIÓDICO 27.02.07
Hereu aposta per una ciutat "per dormir-hi" que no sigui "dormitori"
EL PERIÓDICO
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va emmarcar les ajudes anunciades ahir amb el seu model de ciutat basat en la "convivència entre el dret al descans i el dret a l'oci" i la "barreja d'usos". Hereu es va remetre al desig expressat a EL PERIÓDICO el 12 de febrer passat, de "voler que la ciutat tingui música en directe", per completar-lo amb un explícit "a Barcelona s'hi ha de poder dormir, sense ser una ciutat dormitori".
El soroll de la via pública
EL PERIÓDICO
AMPLIAR L'AJUDA
La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) va felicitar ahir en un comunicat l'ajuntament per ajudar les sales de música en directe, però li va reclamar un tracte idèntic per a la resta del sector. Segons la nota, "les activitats musicals de la ciutat pateixen els mateixos problemes econòmics i tècnics per assumir els elevats costos d'insonorització que obliga a complir l'ajuntament, de manera que també haurien d'accedir a aquestes ajudes", va assenyalar la nota.
PARTIDA INSUFICIENT
Per aquest motiu, la Fecalon va considerar insuficient la primera línia de subvenció d'un milió d'euros promesa pel consistori: "Adequar un local té un cost mitjà superior als 160 euros per metre quadrat". Els responsables de la federació es van negar "rotundament" a la possibilitat que les sales de música en directe tinguin un tracte de favor. "La cultura no deixa de ser-ho perquè es reprodueixi per mitjans mecànics o presencials", van dir en el comunicat.
TASCA DE TOTS
Segons la Fecalon, el problema real "no és l'activitat en si, sinó el del soroll a la via pública, responsable de bona part de les queixes veïnals". L'ajuntament i els membres de l'ASACC van explicar ahir que la taula de treball creada ahir, en què hi haurà representants dels sectors municipals de Medi Ambient i Urbanisme i la de la Guàrdia Urbana, també tractarà aquest problema. "És una tasca de tots, demanar civisme i bon comportament als clients", van assegurar.
Tots els bars musicals de BCN podran oferir actuacions en directe
• La modificació de l'ordenança de la capital catalana beneficiarà 191 establiments
• El consistori dedicarà aquest any un milió d'euros a subvencionar el condicionament de les sales

ALBERT OLLÉS
BARCELONA
El compromís de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, de potenciar la música en directe a la ciutat --expressat el 12 de febrer en un entrevista publicada per aquest diari-- va començar ahir a fer-se realitat. Hereu va convocar els responsables de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) amb els quals va acordar constituir una taula de treball per abordar la crisi que viu el sector, propiciada en part per l'ofensiva municipal antisoroll, que ha deixat només 21 locals actius, sis d'ells sense la llicència en regla. L'alcalde va aprofitar la reunió per anunciar dues mesures inicials de xoc. La primera permetrà als 191 bars musicals de la ciutat programar actuacions en directe, cosa que fins ara els prohibia la normativa municipal. La segona es concreta a destinar aquest any una partida d'un milió d'euros per subvencionar el condicionament de les sales amenaçades de tancament, equiparant- les a les de teatre.
REFORMA LEGISLATIVA
Les dues decisions van ser considerades positives per l'ASACC, a l'espera que la Generalitat i el Govern central concretin una vegada per totes la reforma de la desfasada llei que regula el sector, aprovada durant el franquisme. Totes les parts van reconèixer que ha de ser la nova llei, que s'espera que reconegui les sales de concerts com a equipaments culturals, la que solucioni definitivament el problema, encara que van coincidir a destacar l'avanç que suposa la modificació de l'ordenança municipal de locals de pública concurrència anunciada ahir.
El canvi normatiu donarà l'opció a tots els establiments amb llicència de bar musical (un 30% del total, segons dades de l'ASACC) a programar actuacions en directe.
Aquests bars només podien donar fins ara música enllaunada, ja que únicament les llicències de les discoteques (incloses tècnicament en la categoria de sales de concerts i espectacles) i els teatres permetien oferir concerts en directe."Era de justícia fer aquest pas, ja que aquest punt de l'ordenança estava estrangulant progressivament les sales de petit i mitjà format interessades a oferir aquest tipus d'activitat cultural", va reconèixer Carles Martí, regidor de Cultura.Martí va desvincular l'ajuda municipal a la música en directe de l'ofensiva contra els locals que superen els decibels de soroll que estan permesos o que realitzen activitats que no es corresponen amb la seva llicència.
En aquest sentit, va recordar que els bars musicals que aprofitin el canvi normatiu, que entrarà en vigor aquest tardor, hauran de complir la resta de requisits tipificats a les altres ordenances. "Es pot respectar el dret al descans dels veïns amb l'existència de sales d'aquest format en la trama urbana", va assegurar.En la mateixa línia es va expressar l'ASACC. "Els nostres clients no són sorollosos ni conflictius. El problema és anterior al dels recents tancaments d'espais simbòlics i ens havia convertit en la ciutat amb menys sales de música en directe d'Europa", va dir Carme Zapata, gerent de l'entitat.
PACTE INTERADMINISTRATIU
Aquesta filosofia impregna també l'obertura d'una línia de subvencions per condicionar les sales, que el consistori pretén articular a través del consorci amb la Generalitat i l'Estat que ja regula les ajudes per a les sales privades de teatre, o amb un altre d'específic. "Nosaltres avançarem un milió d'euros aquesta tardor, però la idea és ampliar la partida amb l'aportació de les altres administracions", va concloure Martí
L'eix d'oci prop de l'Hotel Arts legalitzarà l'activitat nocturna
• Els restaurants de la zona podran ser bars musicals en les pròximes setmanes
• El consistori ha tancat el club CDLC temporalment, amb la reobertura del Sh“ko

PATRICIA CASTÁN
BARCELONA
La zona d'oci prop de l'Hotel Arts atrau milers de noctàmbuls cada cap de setmana, però fins ara la majoria dels locals no tenien més llicència que la de restaurant. Després d'anys de sancions i estira-i-arronses amb els empresaris de l'eix, l'ajuntament ha decidit obrir una porta per legalitzar els establiments situats entre l'hotel i la Barceloneta.
El pla d'usos de Ciutat Vella preveu un possible tractament especial per a aquesta zona concreta, en la qual no hi ha veïns pròxims i l'activitat musical no genera molèsties. El petit eix d'oci inclou la discoteca Baja Beach (l'únic que disposa d'aquesta llicència) i diversos restaurants com el Sh“ko, el Carpe Diem Lounge Club (CDLC), el Bestial, l'Agua, el Fritz i altres locals, en diversos dels quals s'hi pot prendre una copa en horari de matinada.
Amb la normativa a la mà, l'ajuntament es veia obligat a controlar el compliment de les activitats autoritzades en aquesta zona, encara que per la seva ubicació (sota el passeig Marítim) no causaven molèsties.
El mes passat el Sh“ko va ser precintat per incompliment d'activitat, i posteriorment va obrir, amb la condició de funcionar com a restaurant de moment. La setmana passada li va tocar el torn de tancar al CDLC, conegut perquè és propietat de l'exbarcelonista Patrick Kluivert, perquè la majoria de famosos que recalen a Barcelona es deixen veure per aquest local i perquè pel seu disseny acostuma a aparèixer a la premsa europea i a atraure molts estrangers. El director de Serveis Tècnics del districte, Helio Lozano, assenyala que aquest establiment podrà tornar a obrir com a restaurant a partir de la setmana que ve, i en el termini aproximat d'un mes tindrà la llicència de bar musical.
Lozano assegura que el districte ha tingut en compte la singularitat de l'entorn per adoptar aquesta iniciativa "pionera" a la ciutat per legalitzar l'activitat de bar musical lligada a la de restaurant. "Era necessari donar solució a una situació", assenyala el responsable de Serveis Tècnics. La documentació ja s'ha enviat a Urbanisme, de cara al vistiplau definitiu. De moment, són dos els locals que han demanat la nova llicència i que hauran de complir els criteris que marca el catàleg de locals de concurrència pública per aconseguir-la, tant en qüestió de mesures com en qüestió de seguretat i instal.lacions. L'horari de tancament autoritzat serà a les tres de la matinada els caps de setmana.
EL TRIPLE DE TRANSMISSIONS
El pla d'usos de Ciutat Vella, que ha frenat del tot noves obertures de bars, restaurants i hotels a gairebé tot el districte per frenar la saturació a la zona (excepte el Raval sud i Sant Pere), ha generat, com era d'esperar, un ritme més gran de traspassos. Els que ja tenien llicència han vist com es revaloritzaven els seus negocis i les ofertes també han augmentat. Lozano calcula que actualment es tramiten el triple de transmissions de llicències que abans del pla. A les dues zones autoritzades a acollir més
EL PUNT 27.02.07. Ajuntament i sales acorden que els bars musicals puguin tenir música en directe. Barcelona modificarà l'ordenança de locals de pública concurrència i concedirà subvencions per adequar els espais
Barcelona
Dit i fet: la música en directe a Barcelona tindrà el seu lloc. L'alcalde, Jordi Hereu, s'havia compromès a buscar una solució al conflicte obert amb aquest sector cultural, en guerra des de fa uns mesos pel tancament sistemàtic de locals. L'ha trobat, i fins i tot l'ha consensuat. Modificarà l'ordenança municipal que regula els locals de pública concurrència de manera que els bars musicals, que ara només tenen permès posar música enllaunada, puguin programar concerts i espectacles en viu. S'obrirà una línia de subvencions, que en principi serà municipal però que buscarà el suport d'altres administracions, perquè aquests locals adeqüin les seves instal·lacions. Segons les dades del registre municipal de llicències, hi ha 191 bars musicals que s'hi podrien acollir.

L'actual ordenança municipal de locals de pública concurrència autoritza els establiments amb llicència de bar musical a posar música enllaunada però no permet que aquesta música la toqui un músic en directe encara que el so que emeti tingui un volum més baix. «És una limitació que no té sentit i hem de treballar per treure-la», va admetre ahir l'alcalde, Jordi Hereu. «El límit hauria de ser que la música no molesti i que no hi hagi un soroll excessiu», va comentar en sortir de la seva primera trobada amb representants de les sales de concerts de Catalunya i de l'associació de músics.
La reunió, a la qual també van assistir el regidor de Cultura, Carles Martí, i el gerent i director de l'Institut de Cultura, Jordi Martí, va servir per aliar dues parts que darrerament estaven cada cop més enfrontades. D'una banda, l'Ajuntament, que en la seva lluita per defensar el descans dels veïns i combatre els problemes de soroll s'havia aferrat als tancaments exprés, a banda d'eliminar la possibilitat d'obrir espais musicals o renovar-ne d'antics, a través de les prohibicions que s'han establert a través dels diversos plans d'usos dels districtes, uns mecanismes legals a través dels quals es poden negar a atorgar llicències.
En l'altre bàndol, les sales i els músics, que després del tancament de La Paloma van esclatar i van començar a protestar públicament. Volen ser reconeguts com a espais culturals i no com a llocs de conflicte. Els músics, per la seva banda, reclamen el seu dret a treballar. D'arguments, no els en falten: «El públic que va a escoltar música en directe sovint no és tan problemàtic», comentava ahir Carles Martí. D'altra banda, és paradoxal que un bar musical pugui posar un disc compacte amb música màquina i no pugui tenir un pianista tocant, en directe, una peça de Chopin.
FIL A L'AGULLA
L'acord ha estat ràpid. Una reunió de poc més d'una hora va ser suficient, ahir, per posar fil a l'agulla. D'entrada, començaran els tràmits per modificar l'article referent als bars musicals de l'ordenança municipal, amb la intenció que entri en vigor la propera tardor. D'altra banda, començaran a preparar les ajudes perquè els locals que ho sol·licitin puguin millorar les instal·lacions.
L'Ajuntament de Barcelona avança ara un milió d'euros per aquestes subvencions, però espera que la Generalitat accepti que es puguin atorgar a través del consorci de rehabilitació de teatres privats, cosa que permetria a les sales obtenir ajudes i subvencions també de l'executiu català, com es va fer quan es van modernitzar les sales de teatre. Aquesta ha estat una de les reivindicacions de les sales de música en directe. Ahir, després de la reunió, la gerent de l'associació que els aglutina, Carme Zapata, assegurava: «S'ha fet un pas molt important, sembla que el reconeixement com a equipaments culturals sigui petit però no ho és.» Molts establiments estan interessats a programar música en directe, va comentar. Mentrestant, la Generalitat prepara una nova llei que substituirà l'antiga llei de la policia de l'espectacle, que el sector considera que està molt obsoleta.

Juristes Contra el Soroll ho veu «un disbarat»
L'advocat Lluís Gallardo, president de l'associació Juristes Contra el Soroll, troba que és «un disbarat» autoritzar bars musicals a programar música en directe. «La música reproduïda es pot abaixar de volum, un músic que toca una bateria o un baix, no», argumenta.
Gallardo assegura que si volen tirar endavant aquest canvi de les ordenances amb èxit «hauran d'imposar condicions d'insonorització dels locals bastant dures perquè això no perjudiqui els veïns».
L'advocat adverteix, d'altra banda, que «insonoritzar correctament un local perquè el soroll no molesti els veïns del costat és molt car». També opina que «malbaraten els diners públics» donant subvencions a privats per fer aquestes insonoritzacions.
La Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn, per contra, demanava ahir que els locals que reprodueixen música per mitjans mecànics també haurien de poder obtenir subvencions per millorar les instal·lacions: «No tan sols les sales de música en directe tenen dificultats econòmiques i tècniques per assumir els costos elevats de les insonoritzacions.»
Segons l'entitat, «adequar un local té un cost de 160 euros el m²». L'entitat no vol que considerin els locals que posen música «enllaunada» més sorollosos: «Els decibels permesos són els mateixos per a tothom.»

No hay comentarios: