27 febrero 2007

A VOLTES AMB LA GENTRIFICACIÓ. El Triangle, núm. 816, 26.2.07. El ‘pla dels ascensors’ divideix.

Les dues associacions de veïns del barri no es posen d’acord sobre les conseqüències que comportarà l’aplicació de la modificació del projecte. Dijous pasat més d’un centenar de veïns del barri de la Barceloneta es van manifestar a cop de cassola a la plaça de Sant Jaume en una nova mesura de pressió per evitar l’aprovació de la modificació del pla general metropolità (PGM).
Una acció sense cap efecte, perquè hores abans el regidor del Districte Carles Martí ha havia deixat ben clar que el projecte no s’aturaria. ”hem demanat al regidor del Districte només una moratòria, i ens l’ha negat”, es queixa Emília Llorca, de l’Associació de Veïns de l’Hòstia.
La plataforma d’Afectats en Defensa de la Barceloneta, entitat en la qual està integrada l’associació de veïns, ha sol.licitat un termini raonable per poder elaborar un estudi d’impacte social que la modificació del pla pugui generar.
Aquest procés, a més, permetrà incorporar aquelles veus que no ha estat escoltades. “El projecte no té garanties, és imprecís… no especifica on anirem a parar, tampoc el tema d’ajuts. Aquesta és la nostra por…”, es lamenta l’Emília.
La modificació del PGM per a la regulació de l’edifici tradicional del barri –pla dels ascensors- preveu la intervenció en les finques per a la instal.lació d’ascensors. El projecte estableix l’agrupació de dos o tres immobles i l’eliminació de determinats habitatges on s’ubicaria el forat de l’ascensor. El pla preveu l’allotjament dels veïns afectats en pisos protegits, però als veïns no els surten els comptes “hem calculat que unes 1.500 famílies hauran d’abandonar el barri definitivament. I això és el que no pretenem de cap manera”, ens comenta Emília Llorca.
A més, els vens consideren indispensable la superació de problemes endèmics que arrossega el barri en els àmbits assistencial, i social. Així mateix, el veïnat agrupat en la Plataforma d’Afectats en Defensa de la Barceloneta exigeix la protecció del barri com a patrimoni històric. “La Barceloneta és un barri patrimonial, però no solament pels seus edificis, sinó també pels costums de la gent que ara vivim en el barri”, es llegeixen un comunicat.
La transformació de la Barceloneta en un barri d’estiuejants, de segones residències i d’estudiants de beques Erasmus és un malson recurrent de molts habitants de la zona. Tanmateix, la Barceloneta està dividia. Mentre l’associació de veïns de la Barceloneta confia, encara que amb certes reticències, en les solucions que el regidor Martí ha proposat per superar els problemes que planteja el veïnat, l’associació de veïns de l’Hòstia exigeix que aquestes solucions han d’estar recollides fil per randa en el pla estratègic, sense lloc per a les ambigüitats.“Nosaltres insistim molt que el pla ha de ser voluntari. Que s’hi aculli tot aquell que vulgui, després que tot estigui ben definit…..” , comenta l’Emília.
El PGM estipula que la seva aplicació en els immobles s’haurà d’acordar per majoria simple dels propietaris de les finques. La mesura, notable per la seva vessant participativa, amaga conseqüències que podrien convergir en un conflicte social entre veïns, atès el complex teixit social del barri. “Això provocarà autèntiques baralles” es lamenta la representat veïnal. Les protestes auspiciades pels veïns contraris a la modificació del PGM han continuat al llarg d’aquest cap de setmana.

No hay comentarios: