24 octubre 2008

El Maresme s'uneix per salvar la sorra de les platges


Els alcaldes de cada municipi plantejaran les seves solucions a la Generalitat
 
FEDE CEDÓ
MATARÓ

Les platges del Maresme minven cada any a l'hivern per la pèrdua de sorra causada pels corrents marins i altres obstacles artificials que n'impedeixen la mobilitat natural. Des de l'any 2001, els alcaldes reclamen solucions i ara s'han unit amb aquest objectiu, que podria materialitzar-se amb el recent traspàs de transferències del Govern central a la Generalitat. Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), assegura que es contemplaran totes les solucions. I precisa: "Apostem pel mínim nombre possible de transvasaments de sorra".
Els municipis del litoral sud es mostren partidaris dels espigons submergits per preservar el volum de sorra, una solució poc apta per a les platges més pròximes a la Costa Brava. "Durant l'hivern acumulem sorra en una platja que a l'estiu transvasem amb camions a una altra", detalla Ramon Llastarry, regidor de Medi Ambient de Sant Pol de Mar. A Canet de Mar fonts municipals asseguren "no tenir cap problema". Davant les diferents peculiaritats, el conseller Nadal ha optat "per contemplar totes les solucions i atendre individualment cada cas", el mateix que demanarà la comissió creada pels alcaldes al si del consell comarcal.
Manel Nadal, secretari de Mobilitat del PTOP, augura intenses negociacions amb el Ministeri de Medi Ambient per actuar conjuntament a les platges del Maresme. I posa com a exemple Arenys de Mar, on s'instal.laran dos espigons paral.lels exteriors d'usos diferents: un com a des- embocadura de la riera i un altre com a dic de contenció de sorra a la platja de la Picòrdia.

ESPIGONS A
la zona de Montgat i el Masnou s'han perdut uns quatre metres de platja que els corrents han traslladat a la platja del Coco a Badalona. Els espigons submarins ho evitarien. A Premià de Mar, la platja del Pla de l'Ós ha perdut els 50.000 metres cúbics transvasats per un vaixell draga. Vist el cas, els responsables polítics de Vilassar de Mar van paralitzar la regeneració, que preveia abocar un milió de metres cúbics de sorra.
A Cabrera de Mar es requereixen 400.000 metres cúbics de sorra. L'alcalde, Jaume Borràs, va alçar la veu en l'últim consell d'alcaldes per exigir que es compleixin les responsabilitats adquirides pels ports. Des que es va construir el port de Mataró, els municipis del sud del Maresme han perdut sorra.

No hay comentarios: