25 septiembre 2007

El fiscal acusa l'alcalde de Vallirana de delicte ecològic

EL PERIÓDICO 21.07.09
El fiscal de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio, ha presentat una querella contra l'alcalde de Vallirana, Josep Alemany Rigol (CiU), per presumpte delicte ecològic, al consentir que una part de les aigües residuals urbanes de la urbanització El Lledoner fossin abocades, sense depurar, a una riera. Alemany va dir ahir que el canvi de govern a la Generalitat el 2003 va repercutiren el retard de la construcció de la depuradora, prevista ara per al 2008.
La querella va ser presentada a principis del mes d'agost als jutjats de Sant Feliu de Llobregat. El fiscal sosté que l'alcalde té l'obligació per llei de sotmetre a tractament depurador totes les aigües residuals urbanes que es generen al municipi. L'acusació argumenta que l'acusat, "conscient de l'incompliment de les seves obligacions legals", permetia i "tolerava" que aigües residuals de la urbanització El Lledoner fossin abocades sense cap tractament previ, a través d'un col.lector, a la riera de l'Arcada, "contaminant greument les aigües d'aquest curs d'aigua" públic.
POU D'AIGUA
Aquests residus, segons sosté la fiscalia, podien afectar un pou de subministrament d'aigua potable de la localitat veïna d'Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès. La querella incideix en el fet que l'existència de l'abocament il.legal i l'absència de cap tractament ni depuració eren fets coneguts per l'alcalde de Vallirana des de l'any 1987, sense que des d'aleshores i "per raons purament crematístiques (eludir el cost econòmic que el tractament podia suposar al consistori i intentar derivar-lo cap a altres administracions)" fes res per minimitzar els efectes contaminants o per resoldre el problema.
OBRA ENDARRERIDA
Josep Alemany va afirmar ahir a aquest diari que la construcció de la depuradora va ser inclosa en el pla de sanejament de Catalunya elaborat per la Generalitat, i que l'obra s'hauria d'haver dut a terme entre els anys 2004 i 2005. L'alcalde va afegir que, quan va canviar el Govern autonòmic el 2003, el projecte d'El Lledoner va quedar exclòs. Davant d'aquesta decisió, l'ajuntament va presentar un recurs i l'obra de la depuradora va entrar una altra vegada en el pla, però per a l'any 2008.

No hay comentarios: