23 enero 2007

El Punt, 22.1.07. Un estudi centrat en el món local

Germà Bel va arribar a la investigació sobre l'origen del terme privatització a partir d'un treball sobre el món local.
El llibre Economía y política de la privatización local se centra en els serveis de residus sòlids i el subministrament de l'aigua, dos serveis públics «no tan associats als drets universals com l'educació o la sanitat», apunta Bel, i en els quals, per tant, la producció privada té un fort pes i no ha aixecat controvèrsia.
«A Catalunya, el 90% dels municipis de més 2.000 habitants tenen la recollida i el transport de residus sòlids de manera privada; i en aigua hi ha aproximadament tres quartes parts dels municipis amb producció privada», apunta.
La conclusió del llibre és clara: és bo que es combinin la producció pública i la privada d'aquests dos serveis, perquè d'aquesta manera «hi ha una alternativa real» si un dels dos sistemes és massa costós o ineficient, assenyala l'autor del llibre.
Actualment, diu Bel, no hi ha «una diferència de costos significativa» entre els dos sistemes, el públic i el privat. El motiu és doble: on hi ha gestió pública, aquesta s'ha modernitzat per l'«amenaça» de la privatització. I per altra banda, la concentració d'empreses (cada cop n'hi ha menys que es presentin a concursos per prestar aquests serveis) ha fet que competeixen menys entre elles, i que per tant facin ofertes que són més costoses.

No hay comentarios: