09 enero 2007

EL PUNT 09.01.07. La casa més ecològica

Un estudi d'arquitectura ha dissenyat una casa a Llagostera que, a banda de ser avantguardista, funcionarà amb energia geotèrmica, més rendible amb el temps i gens contaminantMONTSE BARRERA. Llagostera


Els tècnics implicats en aquest projecte avantguardista i amb climatització natural mantenen que malgrat l'alt cost de la instal·lació per utilitzar aquest tipus d'energia –un 25% superior al sistema tradicional–, és compatible amb l'economia, ja que asseguren que la inversió s'amortitza en vuit anys.
La casa es construirà amb coberta de vidre i envoltada de panells de metall en forma d'ona, al costat d'un antic molí de gra –el molí d'en Gotarra, situat a la urbanització que porta aquest nom– i a sobre d'una superfície d'aigua, l'antiga bassa que el feia funcionar. Ara s'executa la primera fase del projecte. La casa funcionarà com a habitatge dels seus propietaris i l'edifici de l'antic molí, com a oficines, i aquestes dues construccions es comunicaran entre si.
Es tracta d'un projecte de l'estudi d'arquitectura RCR d'Olot, amb la col·laboració de les empreses Geòtics Innova en el subministrament del material geotèrmic, i de Terundar en la instal·lació. Un estudi de viabilitat del projecte compara els resultats obtinguts entre l'energia geotèrmica, la tradicional caldera de gas i unes bombes de calor de climatització. Finalment, els propietaris van apostar per l'energia geotèrmica, en veure que era la més rendible econòmicament i energèticament, ja que la inversió s'amortitza en vuit anys i també perquè s'evita la contaminació acústica i ambiental. Aquestes empreses fa tres anys que treballen amb aquest sistema energètic, que funciona amb la instal·lació de bescanviadors al subsòl que extreuen el calor del terra i l'introdueixen a l'habitatge a través de la bomba de calor. D'aquesta manera, l'energia que s'extreu és gratuïta i únicament la bomba de calor funciona amb l'energia tradicional. Segons va explicar l'aparellador de RCR Miquel Subiras, per cada quilovolt que consumeix la bomba de calor, en dóna 4,5 de calor, mentre que amb plaques elèctriques la relació seria d'1 a 1, la qual cosa suposa que l'energia geotèrmica «és 450 vegades més eficient que el sistema elèctric». A l'estiu, el sistema de climatització és a la inversa: el calor de l'habitatge s'introdueix al subsòl. Suècia és capdavanter en aquest sistema, i fa 40 anys que l'utilitza.

No hay comentarios: