15 julio 2011

El Llobregat rep ajut privat per a la seva recuperació

El pla de recuperació de l'entorn del riu Llobregat ha entrat en una nova etapa: la del finançament privat. La Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana comença a recórrer a entitats i empreses privades amb la finalitat d'executar accions de millora de l'entorn fluvial. La primera va ser presentada ahir per l'Associació d'Amics de la Universitat Politècnica de Catalunya, que va assumir el disseny i la creació d'un «petit bosc» al costat mateix del riu que també inclou una àrea de descans a no gaires metres sota el pont de l'AVE, en els terrenys de l'antic camí de Cornellà a Sant Boi de Llobregat.

zoomEl nou tram fluvial recuperat, al costat del pont de l'AVE, ahir a Cornellà.

El nou tram fluvial recuperat, al costat del pont de l'AVE, ahir a Cornellà. GUILLERMO MOLINER



Ramon Torra, que és el gerent de la Mancomunitat de Municipis, va explicar que davant les limitacions dels pressupostos públics, l'entitat metropolitana havia començat a treballar en la implicació d'empreses i entitats i que la plantació d'uns 200 arbres al marge de Cornellà suposava el primer pas en aquesta nova política. «No només volem el finançament privat sinó també la participació d'entitats en l'atenció i el manteniment de l'entorn natural. Construir una infraestructura és fàcil però mantenir un entorn natural té les seves complexitats», va explicar Torra.

El pla de recuperació del riu Llobregat ja havia comptat amb accions de millora entre Martorell i la riera de Rubí i també a la desembocadura al Prat, però en aquesta part central, afectada per la construcció del pont de l'AVE, no s'havia executat cap acció .

BOSC MODEST / Ahir l'associació d'amics de la UPC va presentar la seva obra, un modest bosc que ha tingut un cost de 60.000 euros. La zona recuperada va anar a càrrec de l'arquitecte Alfred Fernández, que també va instal·lar peces de formigó que componen una espècie de mirador cap al riu resistent a les crescudes de l'aigua. L'espai, de 350 metres de longitud, va ser batejat amb el nom de Bosc dels Amics de la UPC i compta amb vegetació típica de la zona, com àlbers, ametllers, pins, cirerers i figueres.

PEÇA AMBIENTAL / L'arquitecte, que va recórrer a Pitàgores i a la mitologia grega per explicar la seva obra, va dir que el projecte era una peça més per lluitar contra «la crisi mediambiental i la contaminació atmosfèrica». Fins ara, la Mancomunitat de Municipis ha invertit uns 30 milions d'euros en la recuperació de l'entorn del riu Llobregat des del començament de les primeres accions ambientals en aquesta zona el 2003. El pla de recuperació global té un cost previst d'uns 100 milions d'euros, una xifra que l'administració no podrà assumir de forma íntegra a curt termini.

No hay comentarios: