15 julio 2011

El govern multa Endesa amb 870.000 euros per l´apagada de març de 2010

FONT: DIARI DE GIRONA


GIRONA | ACN/DDG La Generalitat ha sancionat Endesa amb una multa de 870.000 euros per la gran apagada de març de 2010 i pels retards en la connexió de noves línies. L'import global de la multa fa referència a dos expedients. El primer és exclusiu del temporal de neu del 8 de març de 2010, que va deixar a les fosques més de 450.000 abonats. En aquest cas, la multa de 550.000 euros no s'ha imposat per l'estat de la xarxa, sinó per la gestió de la informació que va fer Endesa. En aquest punt, la companyia assegura que va actuar "correctament" i estudia presentar recurs d'alçada davant la conselleria. Pel que fa al segon expedient, que Endesa ja ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia (TSJC), la multa -de 320.000 euros- s'imposa pel retard i l'incompliment de connexions amb noves línies.
Després de la nevada, la Generalitat va obrir una investigació per aclarir les responsabilitats de l'empresa en la nevada del 2010. L'informe principal que la Generalitat va obrir a Endesa -i que es va tancar el juliol del 2010- atribuïa l'apagada a un cas de força ?major. No obstant això, el el Govern ?va ???o?b??rir un expedient complementari per avaluar si s'havia gestionat correctament la informació que Endesa havia de donar a les administracions.
Finalment, el Govern ha comunicat a la companyia que haurà de pagar una multa de 550.000 euros perquè considera que no va informar correctament els Ajuntaments. Concretament, acusa Endesa d'incomplir una llei sobre comunicacions d'incidències als Ajuntaments i a la direcció general d'Energia i Mines.
L'import de la sanció per la mala comunicació podia arribar als sis milions però, finalment, la multa imposada pel Govern no arriba a un 10% del total que es podria exigir a la companyia.
Endesa va reconèixer haver rebut la notificació que els informava de la quantia de la sanció i va avançar que estudia presentar un recurs davant la conselleria. La companyia elèctrica va reiterar el seu "convenciment" que l'actuació de l'empresa pel que fa a la informació subministrada a les administracions durant la nevada va ser "correcta". A més, recorda que tant l'Estat com el Govern van qualificar d'"episodi extraordinari" la nevada i afirma que Endesa va invertir més de 60 milions d'euros en arreglar les línies i 8 milions per pagar indemnitzacions.
L'empresa, a més, haurà de pagar una segona sanció, de 320.000 euros, per incomplir l'obligació de la companyia de fer connexions amb noves línies. L'expedient conclou que la companyia va endarrerir diferents peticions de connexió per sobre dels límits que estableix la llei quan es tracta d'un "servei essencial". Endesa ja ha recorregut aquesta decisió davant del TSJC. A més, el Govern ha posat en marxa una comissió -també amb presència de l'empresa- per estudiar i aplicar les mesures necessàries per evitar aquests incompliments.
D'altra banda, el Govern i Endesa han posat en marxa mecanismes per reduir el volum de queixes per errors en la factura de la llum. Des que el 2009 la facturació va passar de bimestral a mensual, han augmentat molt les queixes dels abonats. El 2009 es van registrar 80 queixes i, en canvi, el 2010 es va tancar amb 450 reclamacions per errors de facturació. Les dues parts han acordat crear un mecanisme per resoldre les reclamacions amb un temps màxim de deu dies hàbils.

No hay comentarios: