09 mayo 2007

EL PERIÓDICO 08.05.07. Els micropisos d'11 a 25 m2 es venen a preu d'or a Barcelona

• El difícil accés a la vivenda dispara l'oferta de baixos i 'galliners'
• La pujada de les hipoteques afavoreix la venda d'immobles més petits
PATRICIA CASTÁNBARCELONA
Una persona que només pugui pagar uns 400 euros mensuals d'hipoteca a 30 anys haurà d'optar, en aquest moment a Barcelona, per comprar-se un piset d'11 metres quadrats. La bogeria immobiliària que viu la ciutat, unida a l'increment de les hipoteques, ha portat molts compradors a reduir les seves expectatives i, amb elles, les dimensions de les seves futures vivendes. Els baixos i els pisos alts sense ascensor encapçalen aquesta infraoferta assequible de fins a 25 metres quadrats.
Els preus més modestos del moment són a partir dels 82.000 euros; per 11 metres quadrats, a preu d'or. Aquesta dimensió és la mínima que ofereixen els principals portals immobiliaris del país, fotocasa.es i idealista.com. El pis en qüestió, en un únic ambient amb minilavabo, és al carrer de les Carretes amb Sant Pau i resulta a 7.455 euros el metre quadrat.
El gestiona una coneguda immobiliària de la ciutat. Però no és, proporcionalment, el més car. A Sants-Montjuïc, un estudi de 16 metres quadrats costa més de 120.000 euros. I a Gràcia, un de 18 metres quadrats, en un únic ambient i en un cinquè pis d'altura, per reformar totalment, es ven per 135.000.
PORTERIES
La proliferació de minipisos, com ja va avançar aquest diari, és una constant des de fa cinc anys. Però els preus rècord dels últims anys han anat reduint les possibilitats de molts compradors, resignats a espais cada vegada més petits, en la mateixa mesura en què han animat molts venedors a treure a la venda pisos que abans havien estat porteries, als baixos, o habitacions de servei a dalt de l'edifici. Aquests últims, denominats galliners en el sector, s'arriben a anunciar com a "àtics".
Si fins fa poc creixia l'oferta de pisos d'uns 30 metres quadrats, ara els espais disponibles tendeixen a ser encara més miserables. Pisos de 15, 20 i 25 metres quadrats dibuixen l'oferta d'aquells que no poden accedir a res més però insisteixen a comprar. "En alguns barris tenim molts compradors interessats en aquestes dimensions, sobretot gent molt jove i immigrants", assenyala el responsable d'una immobiliària local. Solen comptar amb pressupostos límit d'entre 120.000 i 150.000 euros. Amb una mica de sort, per aquest import s'aconseguiran uns 35 metres quadrats habitables.
Un altre venedor, a Sants, indica que la venda ha caigut de manera tan notòria a la ciutat que un pis de 240.000 euros que "abans es venia sol" ara triga mesos a despatxar-se. Molts esperen que els preus segueixin baixant, però els que tenen pressa per comprar i s'han vist afectats per l'augment de les hipoteques s'han passat als pisos més petits, per als quals sempre hi ha possibles compradors.
El Poble-sec, Nou Barris i punts de Ciutat Vella copen aquesta oferta limitada. Un detall: d'11.400 pisos oferts a Barcelona a través del portal fotocasa.es, tan sols 52 estan per sota dels 150.000 euros.

No hay comentarios: