09 mayo 2007

EL PERIÓDICO 08.05.07. El propietari d'un restaurant de Gràcia anirà a la presó per sorolls

• El Suprem confirma quatre anys de presó per a l'expropietari d'El Portet en una sentència pionera
• Els veïns afectats d'un edifici adjacent van patir durant dos anys insomni i estrès
J. G. ALBALATBARCELONA


Per primera vegada a Catalunya, el propietari d'un restaurant de Barcelona ingressarà a la presó per complir una condemna pels perjudicis que el soroll que provenia del seu establiment ocasionava als seus veïns.

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de quatre anys de presó i el pagament d'una multa de 8.640 euros contra Dionisio Mestre Rodríguez, un dels administradors el 2003 de l'empresa gestora del bar restaurant El Portet, al carrer de Sicília, 394, a Gràcia, que ara té uns altres propietaris.

La confirmació de la sentència dictada el 20 de març del 2006 per l'Audiència de Barcelona comportarà que Dionisio Mestre hagi d'ingressar a la presó d'aquí a uns dies, quan s'executi la decisió, ja que la pena que se li ha imposat és de quatre anys de presó. Els tribunals solament tenen la potestat d'aplicar la llibertat condicional quan la condemna no supera els dos anys.

El que era propietari del restaurant, així mateix, haurà d'indemnitzar quatre veïns amb 16.000 euros i no podrà exercir activitats vinculades a la restauració en tres anys.

AVÍS PER A NAVEGANTS
"Aquesta sentència és una satisfacció i un avís per a navegants. Serà dur per al condemnat, però uns veïns han suportat durant dos anys sorolls insuportables que van lesionar la seva salut psíquica", va assegurar ahir Lluís Gallardo, que va exercir l'acusació particular en nom dels afectats.

"Hi ha altres processos oberts a Barcelona contra altres locals que van per la mateixa via, tot i que encara no hi ha sentència i s'està investigant", va dir el lletrat.

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs presentat per Dionisio Mestre contra la sentència condemnatòria i, fins i tot, retreu que no s'hagi imputat també a aquesta persona, a més d'un delicte contra el medi ambient, un altre de "lesions" als veïns, amb la qual cosa la pena hauria estat més gran.

L'alt tribunal destaca en la seva sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Enrique Bacigalupo, que el llavors propietari de l'establiment sabia, arran de les inspeccions de l'Ajuntament de Barcelona, "el perill generat per l'explotació del restaurant per al medi ambient", així com per a "la salut de les persones que van resultar lesionades" i que eren veïns d'un edifici adjacent. La Sala Penal subratlla que, d'acord amb la jurisprudència, "obra amb dol tothom que coneixent el perill concret generat per la seva acció no adopta cap mesura per evitar" el delicte.La resolució de l'Audiència de Barcelona ja recollia que el restaurant va començar el 2003 la seva activitat sense la llicència municipal d'obertura, que no li va ser concedida mai al no adoptar l'acusat les mesures correctores exigides pel consistori, entre elles la insonorització del local, amb la finalitat que els sorolls no afectessin de cap manera els veïns, especialment durant l'horari nocturn.

DESOBEDIÈNCIA
Malgrat les inspeccions --els veïns van denunciar reiteradament els fets-- i els requeriments de l'ajuntament, el que era propietari del local no va prendre cap mena de mesures per evitar el soroll. Al final, l'autoritat municipal va acordar precintar el local, però l'acusat va arribar a trencar el precinte per tornar a obrir un altre cop el seu restaurant.La sentència de l'Audiència de Barcelona relatava amb precisió que els veïns afectats --quatre d'ells es van presentar com a denunciants i han exercit l'acusació particular-- van patir, arran dels sorolls que provenien d'El Portet, una "contínua situació d'insomni i estrès" a la nit.

Almenys en un dels casos, un afectat va desenvolupar un quadro clínic ansiós-depressiu que ha necessitat tractament farmacològic. Per aquesta raó, Dionisio Mestre ha d'indemnitzar els perjudicats pels "danys i perjudicis causats a la salut psíquica i a la intimitat".

El Suprem declara provat tots i cada un d'aquests extrems i desestima totes les al.legacions de Dionisio Mestre sobre la insuficiència de proves respecte a l'autoria, de la relació causal entre els sorolls constatats i les afeccions d'alguns veïns i del risc de greu perjudici per a la salut i les persones. "La prova ha estat correctament valorada", sentencien els magistrats de l'alt tribunal.

No hay comentarios: